Ullanlinna

Architecture

Ullanlinna

2018–2019

The design of this premises in southern Helsinki was carried out in 2018 and 2019. As we had previously refurbished another apartment for the same customer in the same neighbourhood, it was easy to continue the design work as the designer was familiar with the customer’s style and wishes.

Although the other apartment was from the same era as the new one, and although the customer’s wishes regarding function-related aspects of the apartment were largely the same, the customer wanted the two apartments to be distinct from each other. A new shade scheme was created by changing the veneer of the floor and fixtures, with a bolder shade of natural stone for the wet area.

As in many other assignments, the layout in this apartment was modified, especially with the use of fixed furniture, thereby making the spatial division and functionality clearer. The main modification was made to the entrance area, which previously had taken up over half of the floor space. It was redesigned to form a more clearly defined entrance hall with space for clothes storage. The connection to the kitchen and living room was modified to allow more light into the hallway while making it easier to furnish the surrounding spaces.

The customer’s wish regarding the fixed furniture was that, in addition to aesthetic considerations, the doors would be durable. The veneered surfaces of the doors had been subjected to intensive wear by the family with children. This wish was met by designing a massive wood profile to be installed underneath the fixed furniture, protruding a few centimetres from the door surface and protecting the doors from impacts. To form a matching visual element, a horizontal margin was added on top of the doors. This added to the distinctive look of the furnishings.

It was decided with the customer to give both the wet areas of the apartment their own distinctive character, with one of them being mostly used by the occupants of the main bedroom and the other being near the children’s rooms. The first bathroom was tiled with deep-green Verde Guatemala marble, which was also used to construct the sink and sink top. The surfaces of the second bathroom were tiled with attractive Arabescato marble, a classic choice with strong patterns. A touch of the 1960s spirit was added to the shower glazing by using washboard glass. The design of this southern Helsinki premises was completed in 2018 and 2019. As we had previously refurbished another apartment for the same customer in the same neighbourhood, it was easy to continue the design work as the designer was familiar with the customer’s style and wishes.